Fapt si fapta
             Urmatoarea relatare este un fapt real. In dimineata zilei de 1 ianuarie s-au gasit   inregistrarile unei nopti in care individul somnambul a tinut un cutremurator discurs, evident, in timpul somnului, inainte de a  se decide.                                                                                                                                                                                                                                                         
             Dimineata din nou. Oamenii nu degeaba incearca sa se autosugestioneze si fac exces de “buna dimineata”. Numai buna nu poate fi o dimineata. E innorat, dar nu se hotaraste sa ploua. Detest clima de aici, mereu indecisa, mereu fara un program, dezordonata si mofturoasa.
           Din nou la munca. Ce plictiseala, ce lipsa de sens! Pentru ce muncesc aici ca un animal de tractiune? Ca sa traiesc, nu? De ce e asa necesar sa traiesc?
          Ce s-ar intampla daca nu as trai? Nimic spectaculos! Dimineata ar veni, insolenta, la fel ca pana acum. Oamenii ar manca si ar munci ca argatii ca sa manance, va veni din nou primavara, vara, toamna... Nimic spectaculos, nimic schimbat! Ce i-ar pasa pamantului ca traiesc eu, “chip de lut”, sau ca mor eu?  Prea putine, mult prea putine s-ar schimba odata cu disparitia sau cu existenta mea aici.
        Deci, pentru ce ma mai aflu inca aici?
        Ma obsedeaza intrebarea de cand aveam zece ani.
        Am intrebat, da, am intrebat in dreapta si in stanga, dar nu am gasit raspuns care sa ma indestuleze.
-        Traiesti ca sa ai o familie, sa ai copii...! imi explica, disperata, mama.
            Deci traiesc cu nobilul scop de a-mi perpetua specia...ca un nobil animal social ce sunt.                      Nu, multumesc.
             Pe strada vad mereu copii,straini de mine, niste fiinte inexplicabile...si inconstiente. De  ce as vrea sa am copii? Ca sa ma intrebe la randul lor... de ce traiesc ei pe lumea asta? - Ca sa faceti copii, un perpetuum mobile....Penibil, nu? Penibil si fara sens.
             -Traiesti ca sa iti aduci si tu contributia la istorie!
             Asta-i buna! Majoritatea oamenilor mor fara sa lase ceva “istoric”in urma, cu o viata fara istorie si o moarte fada...langa copii, in cel mai fericit caz...
              Si ce imi garanteza mie ca un Alexandru cel Mare sau un Napoleon au avut, intr-adevar, un sens, o explicatie de a fi, o motivatie de a exista. Oamenii mari au ucis mult. Asta ar fi o explicatie ….sa ucizi ce e de prisos aici, un fel de controlor de calitate. Sau artistii, filozofii,care au pornit furtuni de idei si explozii de gandire...cine le atesta lor faptul ca au avut o motivatie sa traisca? Posteritatea? Parerea ei e doar o opinie generala la un moment dat a oamenilor.
              Ploua in sfarsit! Ce bine ca s-a decis!
               -Traieste ca sa fii fericit! Ma indeamna cu glas de padure mentalitati orientale .
               Da, sa fii fericit nu e o explicatie, dar e o solutie. Una cam tampa, e adevarat. Din pacate nu am abilitatea de a fi fericit. M-am nascut cu un handicap psihologic: nu ma pot bucura de fleacuri...”lucrurile marunte”, cum bine se numesc. Stiu ca orice moment frumos se incheie in curand si realitatea mortii imi este fierbinte de prezenta! Ma gandesc mereu ca voi disparea in bratele ei inghetate, cu groaza si, in acelasi timp, ma gandesc cu si mai multa groaza ca e asa de bine ca avem moartea! Ce ne faceam aici, pe vecie?  Teribil  de monstruos ar fi fost!
             Nu, nu sunt vreun pretios, sau vreun sceptic ratacit. Nu pot fi fericit, dar nici nefericit. Ca si  momentele cu lumina, clipele de tristete sau neimplinire imi par niste gari din care urmeaza sa plecam repede. Fericirea trece, dar partea buna e ca si nefericirea trece. Poate nu sunt chiar asa pierdut, nu?
              Ce comod ar fi sa pot sa-mi spun: traiesc pentru a-mi vedea nepotii, sau visul implinit, sau cartea publicata, sau casa ridicata... ceva, orice mai aproape de mine si mai departe de moarte. Ceva mediocru de concret, si crunt de banal! Dar nu sunt construit asa si asta ma chinuie ca o pietricica in pantof...sacaitor si perseverent! Vad lumea din jur si nu pot sa nu-mi spun ca peste douazeci de ani nimic nu va mai fi aici...”nu va mai fi piatra pe piatra”.Si atunci la ce folos totul? Pentru nevoi imediate de supravietuire, ieftine si animalice? Fiti mandri, constructori a ceea ce vad in jur!
              Se invarte pamantul asta si cu mine si fara mine si mi-e grozav de ciuda! Probabil ca sunt nebun...sau, oricum, ma indrept cu pasi grabiti spre alienare. Sau poate ca sunt printre putinii constienti. Cine ma poate lamuri? Dumnezeu? Tare-as vrea...
             Si totusi daca nu e asa? Daca lumea asta exista doar in mintea mea , prin ochii mei, pentru mine? Daca, de fapt, eu o vad asa si ea chiar devine asa cum o vad eu? Kafka a sesizat el ceva, legea si Poarta legii exista doar pentru el, iar fara el totul se termina. Nu spun toti ca omul e un microcosm, si ca distantele sunt relative? As putea sa fiu eu cel care inglobeaza lumea, nu lumea cea care ma inglobeaza pe mine.
           In ochii mei se petrece tot ce exista; evident ca tot ce exista pentru mine. Pentru altii nu ma intereseaza. Asta daca exista , cu adevarat, altii. Sau exista doar ca sa imi dau seama de alteritate, sa imi dau seama de “mine”.
          Ce bine e ca ploua! Ploaia e printre putinele lucruri care imi lovesc capul cu mai multa repeziciune decat gandurile mele. O iubesc. Cade hotarata, rece, stapanitoare, si schimba dintr-o data fata lumii. E capabila sa schimbe cu simplitate planuri, oamenii si actiunile lor marunte, si, in final, fara ea s-ar termina lumea si oamenii cu actiunile lor marunte.
         Si daca lumea asta pe care eu o vad exista pentru ca o vad eu, inseamna ca unicul mod de a o face sa dispara e disparitia mea. Lumea ar inceta odata cu moartea mea. Ce simplu a fost! Lucrurile adevarate sunt simple.
         Am gasit, in sfarsit am gasit un mod de a distruge lumea asta fara sens si fara directie! Trebuie doar sa dispar eu! Repede, cutitul, repede...Trebuie sa omor lumea!
       
           Pe sala ingusta si intunecata se auzea o voce de matroana respectabila. Vorbea cu politistii. Ii chemase pentru ca auzise zgomote ciudate in garsoniera vecina toata noaptea. Si dimineata a batut la usa, ca sa vada daca baiatul e bine, si nu a raspuns nimeni. Atunci s-a hotarat sa ii cheme pe ei. Nu stie...se vaita si spune intr-una ca nu stie..
         Politistii de sector, o tanara ce se visa Sherlock Holmes si un barbat trecut de prima tinerete se uitara unul la altul, amuzati.
-        Ce-o fi asta? intreba  ea cand ramasera singuri. Baba asta se plictiseste in casa.
-        Cine stie, hai sa vedem!
-        Batem?
-        Da
               Ea se apropie de usa si ridica mana sa bata. Se opri. Avea emotii. Ce ciudat pentru ea sa aiba emotii! Aproape ca nu cunostea emotia si acum...Ridica mana si batu mai tare decat trebuia, ca sa-si dovedeasca siesi ca nu are emotii.
               Nu se auzi nici un raspuns, asa ca tanara Sherlock batu din nou, mai calm. Nimic. Incerca soneria. Nu functiona.
-        Aiurea! spuse colegul ei si facu niste pasi plictisiti …
                Dupa cateva ore, aceeasi echipa impreuna cu un ajutor masiv, un tanar politist cam de marimea unui urs, forta usa tanarului. Il gasi pe jos, cu abdomenul spintecat de un cutit mic, de bucatarie, mort, cu un biletel langa el:
                   „ Am omorat lumea.”
                
                   Dimineata innorata. Tanarul deschide ochii incet, lenes.
                  „Ce vis oribil”, isi spuse, „ si asa innorat! Macar de ar iesi soarele!”
                 Intr-o izbucnire de lumina soarele sparse zidul greoi de nori si isi arata fata calda si luminoasa. Tanarul zambi:”si natura ma asculta... Ce vis aiurit!”
                 Incremeni dintr-o data : langa el un cutit insangerat si un bilet pe care scria sfidator:
„ Am omorat lumea.”
               -Ce naiba!isi spuse.Sunt somnambul iar?
              Apoi se gandi la camaruta lui mica; o voia mare si luminoasa. Dar nu sfarsi gandul, si garsoniera lui inabusitoare deveni un salon mare si luminos. Tanarul se aseza jos, de unde nu se mai ridica decat dupa cateva ore. Se gandea. Isi dori deodata sa aiba marea la picioare, sa se bucure de mangaierea valurilor.
              Langa mare, sub atingerea pasionata si flamanda a valurilor, tanarul sopti:
              -Am omorat lumea si am devenit stapanul universului!!!
9 mai 2011, S.V.

Postări populare